執筆 上野陽子
2011/12 Up

第8回 いろんな形の餅のお雑煮
Vol.8 The Various shapes of rice cake in ozoni soup.

Question
What shape is the rice cake in your mom's ozoni soup?
(あなたの家のお雑煮の餅の形は?)

お正月休み明け、急にほっぺがぽってりする人を見かけますが、理由の一つに考えられるのがお雑煮です。だし汁に小豆汁、丸餅、角餅をさまざまな形を焼いたり生で入れたり。あなたの家のお雑煮はどんな風だったでしょうか?

* 赤い色の語句の上にマウスカーソルを移動させる(スマホの場合はタップする)と語注が表示されます

お雑煮の起源とは
What is the origin of ozoni soup?

Ozoni soup is one of the most popular New Year dishes in Japan. Eating the very chewy and elastic rice cake with soup, we wish for good luck through the year. There are many different opinions about the origin of ozoni, however, the name, zoni, appeared in a reference in Muromachi era for the first time in history and became an important party meal for samurai families afterwards. Later ordinary people started to eat it and the custom spread throughout Japan in various styles...

お雑煮は、お正月料理の中で人気の一つ。伸びがよくてかみ応えのあるお餅を汁物でいただくことで、1年の縁起を担ぎます。お雑煮の起源説もさまざまあれど、「雑煮」という名は室町時代の文献に史上初めて登場し、それから武家の饗宴に欠かせない食事となったようです。後にお雑煮は一般庶民の間でも食されるようになり、日本各地にいろんな形で広がっていったのです。

だし汁の味が故郷の味
Every city's soup has its own taste.

Ozoni soup was made from seaweed, dried bonito, dried small sardines and so on. Some are seasoned with miso and some with azuki beans. There is even a soup with fermented soybeans, natto. Depending on the region, the taste is varied. 70 percent of ozoni soups are a clear sumashi-jiru and about 10 percent are white miso soup, which is served mainly in Kansai area. For example, ozoni soup in my hometown in Kanto area is bonito clear soup. How about yours? If you look at the shape of the rice cake, you'll find that it also varies from region to region!

そのダシは、昆布に鰹節に煮干しなどさまざま。そして、すまし汁に味噌汁、小豆仕立てから納豆仕立てまで、全国各地津々浦々、味は変わっていくようです。全体的にはすまし汁が7割と多く、関西では白味噌仕立てが全体の1割強だとか。ちなみに関東の私の実家ではかつおだしのすまし汁ですね。みなさんのお宅ではどうでしょう? そして、中のお餅を見てみると、これもまたさまざまなのです!

丸も四角も両方も、地域や家風によって変わる餅の形
The shape of rice cake, round, rectangle, is varied by region and family tradition!

The most common shape of rice cake in ozoni soup is a rectangle. However, a round shape is common west of Shizuoka (except Aichi, Gifu, Mie, Kagoshima). People in Hokkaido eat both shapes because many people moved there from various parts of the country in the pioneer days after Meiji era. Actually, there are many regions, even in Kansai area, that have switched to using rectangular rice cakes these days. We can find them even in convenience stores. Take a look at the Ozoni Map of Japan page on the Geospatial Information Authority of Japan website. It'll be fun to find out about the differences in taste, ingredients and the shape of rice cakes depending on the region.

雑煮は角餅が一般的ながら、静岡から西側の(愛知・岐阜・三重・鹿児島は除く)地域は、丸餅だとか。北海道では丸餅と角餅の両方あるけれど、これは明治以降の開拓で移り住んだ人たちの影響だとされています。最近では、関西以南でも角餅を使う傾向がでてきたようです。そういえば、コンビニでも角餅は見つかりますもんね。国土地理院のサイトに「日本全国お雑煮マップ」(国土地理院職員の方々の「個人の家庭の情報」だそうです)があります。地域別の味や中身や餅の形を眺めてみると、まだまだいろんな違いが見つかり面白いものです。

お正月太りの友人のほっぺたは、どんな形に膨らんでいるでしょうか……などと、想像をふくらませながら、年を越すのも一興です。

Answer
Rice cakes in ozoni soup in my hometown are round/rectangular/square. The shapes vary depending on the region.
私の故郷のお雑煮の餅は、丸(長方形/正方形)です。その形は地域によってさまざまなのです。

日本のキホン トップへ


  • アルコムワールドで日記を書く

メルマガ登録